Aj pri potravinovej alergii či intolerancii sa dá žiť bez obmedzení

Potravinová alergia a intolerancia. Ochorenia, ktoré menia životy stále viacerým ľuďom. Pribúdajú najmä tí, ktorí trpia potravinovou intoleranciou. Sprevádzajú ju rôzne príznaky, ktoré môžeme pripisovať iným ochoreniam. Preto je dôležité nezanedbávať sa a pri neustálych ťažkostiach myslieť aj na túto príčinu.

Aj pri potravinovej alergii či intolerancii sa dá žiť bez obmedzení
Aj pri potravinovej alergii či intolerancii sa dá žiť bez obmedzení (Foto: PR)

Alergia či intolerancia?

Základné rozdiely medzi alergiou a intoleranciou na potravinu odhalíme v príznakoch. Alergia sa prejaví okamžite po konzumácii „zlej“ potraviny opuchom, kožnými prejavmi, ťažkosťami s dýchaním, reakcie môžu byť naozaj závažné. Pričom pri intolerancii sa príznaky dostavia neskôr, aj po niekoľkých dňoch a sú veľmi rôznorodé. Od problémov s trávením až po migrénu či únavu, zápal prínosových dutín, akné, bolesti kĺbov a mnohé ďalšie. Preto viacerým ľuďom ani nenapadne rozmýšľať, že príčina tkvie v nejakej potravine. Pritom riešenie ako odstrániť nepríjemné ťažkosti môže byť veľmi rýchle. Na rozdiel od potravinovej alergie, potravinovú neznášanlivosť spôsobuje iný typ imunoglobulínov – IgG protilátky, ktoré sa dnes dajú spoľahlivo identifikovať krvným testom. „Po odhalení príčiny, teda ktorá potravina je tou, čo organizmu škodí, ju má pacient ihneď vylúčiť zo svojho jedálnička. Zlepšenie zdravotného stavu sa po tom dostaví väčšinou rýchlo,“ vysvetľuje lekár Vladislav Abaffy zo Súkromného zdravotníckeho centra Hippokrates.

Život bez obmedzení

Potravinovú alergiu má približne 2,5% populácie, intoleranciou trpí takmer každý druhý Slovák. Z toho je zrejmé, že veľmi veľa ľudí netuší, že má neznášanlivosť na nejakú potravinu. Dlhodobo neriešená intolerancia sa môže zhoršovať a prerásť do viacpočetnej. To znamená, že telo si vybuduje neznášanlivosť na viaceré produkty. „Ak tráviaci trakt sústavne zaťažujete potravinami, ktoré vám škodia, postupne môže dôjsť k syndrómu zvýšenej priepustnosti čreva. Do krvného obehu začínajú prenikať nedostatočne natrávené molekuly potravín, baktérie a toxíny, ktoré by za normálnych okolností cez črevnú stenu neprenikli,“ objasňuje lekár Vladislav Abaffy, ktorý je odborným garantom projektu potravinovej siete KRAJ, Život bez obmedzení https://krajpotravin.sk/zivot-bez-obmedzeni. Osvetovú kampaň odštartoval KRAJ najmä z dôvodu prudko stúpajúceho počtu ľudí s potravinovou intoleranciou. Tí hľadajú nielen informácie, ale aj kvalitné potraviny, ktorými by mohli nahradiť to, čo im škodí.

Kvalitné a chutné náhrady v KRAJ-i

Najčastejšími problémovými výrobkami sú kravské mlieko, obilniny, vaječný bielok, kvasnice, morské plody a ďalšie. Na internetovej a facebookovej stránke KRAJ-a nájdete rady a tipy, ako nahradiť problémové produkty, aby ste sa nemuseli vzdať pôžitku z dobrého jedla. Kravské mlieko nahradí napríklad sójové, ryžové, pohánkové alebo kozie a ovčie, pšeničnú múku zase zastúpi pohánková, ražná či ryžová. Na regáloch obchodov KRAJ nájdete bohatý sortiment špeciálnych výrobkov, ktoré majú špeciálne označenie, čo zjednoduší nákup každému nováčikovi vo svete potravinových alergií a intolerancií.

Text:PR